Kartlar ATA Alliance seçmenleriyle yeniden mi karıştırılıyor?
“Ben Kemalistim. Her iki adayı da yeterince Atatürkçü bulmadığım için tepkiler nedeniyle Oğan’a oy verdim. Ama şimdi ikinci turda sandığa gitmemeyi düşünüyorum.”
“Ben bir idealistim. Sinan Ogan’ı çok iyi tanımıyordum, ATA İttifakı’nın adayı olduğu için oy verdim. Dolayısıyla henüz karar vermedim ama Erdoğan’a boş oy vermeyi tercih ederim…”
Bu cezalar, 14 Mayıs’ta yani seçimin ilk turunda ATA İttifakı’na oy veren seçmenlerden sadece ikisine ait. ATA İttifakı seçmeninin Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan’a ya da Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk turda oy vermemek ya da Ogan’ı tercih etmek için farklı motivasyonları var. Ancak şu anda bu segment için en önemli ortak nokta, ikinci turdan önce bir karar aşamasında olmaları.
ATA İttifakı ilk turdan sonra dağılırken, oluşumun iki önemli ismi ve ittifak içindeki partiler farklı yönlere gitme kararı aldı.
Ogan, dün yaptığı açıklamada Cumhur İttifakı’na destek vereceğini açıklarken, İttifak’ın kurucularından Zafer Partisi Genel Lideri Ümit Özdağ, akşam saatlerinde Kılıçdaroğlu ile yaptığı paylaşımda Millet İttifakı’na destek olabileceğinin sinyallerini verdi. İttifak şartları kabul edilirse. Ancak nihai kararını bugün saat 13.00’te yapacağı toplantıda açıklayacak.
Özdağ, “Kurucu ilkelerin (Anayasa 1-4 md. ve 66 md.) korunması ve terörle etkin mücadele için gerekli önlemlerin alınması ve sığınmacıların geri dönüşlerinin sağlanması” alanlarında şartları içeren bir mutabakat zaptı imzalamak istiyor. .
Seçim aritmetiği ne diyor?
Seçimin aritmetiğine bakıldığında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kesin sonuçlarına göre Erdoğan geçerli oyların yüzde 49,52’sini, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88’ini, Ogan yüzde 5,17’sini ve İnce yüzde 0,43’ünü aldı.
Yaklaşık 64 milyon seçmenin 55,7 milyonu temel tıpta oy kullanırken, 8 milyondan fazla seçmen sandık başına gitmedi. Kullanılan oyların 1 milyon 36 bini çeşitli nedenlerle geçersiz sayıldı. 14 Mayıs’tan sonra 18 yaşını dolduran yaklaşık 50 bin seçmen ikinci turda oy kullanacak.
Erdoğan 27 milyon oy alırken Kılıçdaroğlu’nun oyu 24,5 milyon, aradaki fark ise yaklaşık 2,5 milyon. Sinan Ogan ve Muharrem İnce’nin toplam oyları 3 milyonun biraz üzerinde. İlk tur öncesi seçimden çekildiğini açıklayan İnce, adı sandıkta kaldığı için yabancı oylarla birlikte toplam 234 bin 217 oy aldı.
Neden Sinan Ogan’ı seçtiler?
Bu videoyu görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün
ATA İttifakı’nın seçmenleri kimler?
Peki Ogan’a oy veren 2 milyon 831 bin 239 seçmenin profili nasıl? AREA Araştırma Direktörü Murat Karan, bu grubun profilini şöyle özetliyor: “Şehirlerde yaşayan ve sosyal medyayı daha çok kullanan, çoğu 40 yaş altı, milliyetçi ve Kemalist bir kesim. Bu kişiler iki adayı da beğenmedikleri için Ogan’a oy verdiler.”
Seçimde alınan yüzde 5’lik oy oranının aslında Sinan Ogan’a ait olmadığını, bunun bir tepki olduğu ve üçüncü bir yol görüldüğü için olduğunu belirten Karan, Oğan’ın Cumhur İttifakı’na destek açıklamasının ardından seçime katılacak çok az kişinin kalacağını söylüyor. onu takip et.
Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, ATA İttifakı’na oy verenlerin ikinci tür oy kullanma davranışları üzerine 17-18 Mayıs tarihlerinde yaptığı araştırmaya göre, bu seçmenin yüzde 25’i Erdoğan’a, yüzde 25’i Kılıçdaroğlu’na oy verecek. Kılıçdaroğlu ise yüzde 25. Yaklaşık 28 tanesi ise kararsız olduğunu belirtiyor. Ayrıca yüzde 19 civarında sandık başına gitmeyeceğim diyenler de var.
ATA İttifakı’na oy verenlerin ne kadarının Ogan’ı, ne kadarının Özdağ’ı takip edeceği ayrı bir tartışma konusu.
Milliyetçi camiayı çok iyi tanıyan Gazeteci Yavuz Selim Demirağ, yüzde 5.17’lik oyu şöyle analiz ediyor: “Bu yüzde 5.17, oyların yüzde 2.4’ü Özdağ’a ait. Üstelik aslında o da üyeydi. Geçmişte MHP’li ama şimdi Devlet İktidarında.Yüzde 1 civarında Bahçeli’yi tasvip etmeyen bir kitle var.Kılıçdaroğlu’nu hazmedemeyen %0.5 İYİ Partililer var. Bir de partisiz milliyetçiler dediğimiz bir kesim, tepki oyları buraya geldi, üst üste koyduğumuzda Oğan 5.17’lik yarım puanı yanına alabiliyor, belki alamıyor da.”
Oğan’ın milliyetçi ve idealist topluluğa sonradan ve dışarıdan geldiği belirtilir ve bu grup tarafından kabulünün daha düşük olduğuna işaret edilir. 2011 seçimleri öncesi hakkında çıkan kaset tartışmalarından sonra milletvekili adayı olan Mehmet Ekici’nin damadı olan Oğan, memleketi Iğdır’dan MHP’ye aday gösterilerek TBMM’ye girmeye hak kazandı.
ATA seçmenleri dengeleri değiştirebilir mi?
Ogan ve Özdağ’ın açıklamalarının ardından ATA İttifakı’na oy veren seçmenin nasıl davranacağı ikincil tıbbın belirleyici unsurlarından biri olacağı düşünülüyor.
Karan, bu seçmenin en belirgin özelliklerinden birinin “Erdoğan karşıtlığı” olduğunu ve bu duygunun çok baskın olduğunu belirtiyor.
MHP eski İstanbul Milletvekili Atila Kaya, Oğan’ın adaylık sürecinde imza desteği verdiği Erdoğan’ı destekleme kararına tepki göstererek, “Ben bunu cehennem kapılarını kapatasınız diye imzaladım, odun taşıyasınız diye değil. Cehennem! Toplayabileceğini umuyorsan, dile getirmeye çalıştığın geleneği hiç bilmiyorsun!” terimleri kullandı.
Kendisine yakın isimlerden Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da tepki göstererek, “Maalesef imzaya çağırdım. Bir tarafı destekleyecekseniz neden cumhurbaşkanı adayı oldunuz? Mesele adaylar değildi. ,Konu kontrolsüz değildi, yasama, yürütme ve yargı bir elinde toplandı.Mesele verdiğin sözü dürüstçe yerine getirmekti.”
Karan’a göre, Oğan’ın açıklamalarının ardından Kılıçdaroğlu’nun ikinci cinsiyetteki oy oranının yüzde 45’ten yüzde 48’e çıkması sözlerin konusu olabilir. Karan da Oğan’ın kararının ardından ikinci turda adaylar arasındaki oy farkının az olacağını düşünüyor.
Daşdemir ise ikinci turun ana değişkeninin Erdoğan ve Kılıçdaroğlu olacağını belirterek, “Diğer değişkenler çok belirleyici değil. Ne Özdağ ne de Oğan’ın ciddi bir etkisi olmaz” diyor.
Ogan’ın kararında Aliyev ve Putin etkili oldu mu?
Oğan’ın başta Özdağ olmak üzere bazı yakın arkadaşlarını hayal kırıklığına uğratan bu kararının arkasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den sonra partinin başına geçme arzusu var.
Gazeteci Demirağ, şu anda MHP’yi yöneten ismin Erdoğan olduğunu söyleyerek, “Erdoğan, Bahçeli’den sonra MHP’yi kimseye bırakmaz. Sanırım Ogan bunu müzakere ediyor.”
Bu arada Ankara kulislerinde Ogan’ın Erdoğan’la ilk görüşmeden 5-6 gün önce geldiği ve son görüşmesine Ümit Özdağ’dan habersiz gittiği yönünde güçlü söylentiler dolaşıyor.
Ogan ile Erdoğan arasındaki görüşmelerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kolaylaştırıcı rol oynadığı öne sürülüyor. Azerbaycanlı bir aileden gelen Ogan, İstanbul’daki üniversitede okuduktan sonra Rusya’nın dünyaca ünlü üniversitelerinden Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde (MGIMO) doktorasını tamamladı.
Son yıllarda adından söz ettiren bu üniversitenin, Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın güvenlik gerekçesi ile mezunlarını bakanlıktan atması ile olan bağı da tartışmalıdır.