Malatya’da fay hattına kesinlikle yapılaşma izni yok!
MALATYA (İGFA) – Malatya’da düzenlenen bilgilendirme toplantısına Malatya Valisi Hulusi Şahin, MHP MYK Üyesi Eyüp Gönültaş, Genel Sekreter Latif Okyay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Minibüsçüler ve Kamu Görevlileri Odası Başkanı Mesut İnce, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Muhtarlar Derneği Başkanları ve Muhtarlar katıldı . .
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin deprem anında yaptığı çalışmaların yer aldığı sinema filminin ardından bir konuşma yapan Önder Gürkan, olaylara bakıldığında belediyenin de depremden etkilendiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. deprem.
Cumhurbaşkanının depremde Malatya’ya 4 kez geldiğini belirten Önder Gürkan, “İki bakanımız hep burada kaldı. Sonra 5 bakanımız ve tüm bakanlar geldi. Malatya’da yapılan ahenge 28 kaymakam, 28 belediye başkanı, 5 vali, 5 il belediye başkanı katıldı. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman olmak üzere bu dört il en ağır zararı gördü. Depremde 1337 vatandaşımız hayatını kaybetti. Huzur içinde yatsın. 6 bin 444 vatandaş yaralandı. Malatya’daki toplam bina sayısı 171.153’tür. Buna bağımsız bölümleri endekslediğinizde 421 bin 616 rakamı çıkıyor. Yıkılan ve şebekesi hasar gören yıkılması gereken bina sayısı ile orta hasarlı bina sayısı 45.668’dir. Yıkık, ağır hasarlı, orta hasarlı hemen yıkılacak bağımsız bölüm sayısı 127 bin 293. Harap, acil hasarlı ve orta hasarlı işyeri sayısı ise 16 bin 716. Derhal yıkılacak harap ve ağır hasarlı ahır sayısı 4 bin 942. Acil yıkılacak binaların toplam moloz kaldırma oranı ise yüzde 99,7. Yıkılacak toplam ağır hasarlı bina sayısı 35.680’dir. Yıkılan bina sayısı 3 bin 784. Kalan bina sayısı ise 31 bin 896. Enkaz kaldırma oranı yüzde 10. Yıkımı yapılan bina sayısı 29.764’tür. Yıkım ihalesi devam eden bina sayısı ise 5 bin 916. İptal için açılan 1.190 belgeden 560’ı hafif ve orta hasarlı binalara, 540’ı da derhal yıkılacak binalara dava açıldı. Malatya’daki yerinde dönüşüm ofisine yapılan başvuruların 18.924’ü konut, 3.384’ü ticari işletme. Şu anda 73 noktada konteyner şehir çalışmalarına başlanmış olup, yaklaşık 30 bin konteynerin yerleştirilmesi planlanmaktadır. Bu alanların altyapı ve üstyapı çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülmektedir. 41 alanda 3 bin 432 konteyner işyeri yapılıyor” dedi.
Önder Gürkan, Malatya’da Yerinde Dönüşüm Ofislerine yapılan başvuru sayısının yaklaşık 20 bin konut başvurusu ve 3 bin 384 ticari başvuru olduğunu belirterek, 718 mahalle muhtarı olarak mahallelerinizde yıkımların devam ettiğini kaydetti.
Çok zor ve düşünceli günler yaşandığını belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin, sadece depremin değil hava şartlarının da vurduğunu söyledi.
“Yolların durumu, ulaşım çok zordu” diyen Vali Şahin, “Biraz önce sinemada gördüğümüz gibi bugünlere geldik. 6 ay önce çorba, ekmek veriyorduk. ,çadır.Şimdi konteynerlere 10.000 adet klima kurduk.Ne zaman takarız diye düşünüyoruz.Sadece 6 ayda geldiğimiz nokta büyük başarı.Bu büyük başarıyı firma olarak kendimize borçluyuz. Bu büyük milletin faziletli fertleri, biz ve sizler muvaffak olduk. Ya da bütün gücümüzü kullanmasaydınız bu depremin altında kalırdık. Bu muvaffakiyet bir milletin fertleridir. Bu sizin başarınızdır” dedi.
Konuşmaların ardından Malatya genelinde muhtarlara deprem sırasında gösterdikleri özverili çalışmalardan dolayı plaket takdim edildi.